Panu Hämäri Yrittämisestä ja yrittäjyydestä kansainvälinen näkökulma huomioiden

Helsinki nousuun yrittäjyydellä

Taas on pari viikkoa vierähtänyt yritystoiminnan parissa ja suoranainen poliittinen toiminta on ollut hieman taka-alalla. Keskusteluja somessa on toki tullut käytyä päivittäin ja pari kertaa joissain tilaisuuksissa mukana. Kun vaalit lähestyvät, myös puheenvuorot selvästi kovenevat.

Itselleni on pistänyt silmään vihervasemmiston lisääntynyt hyökkäily yrittäjyyttä esille tuovien kimppuun. Varsinkin Helsingissä on erikoista se, että istuva valtuusto ja kaupunginhallitus lanseeraasivat teeman "Helsingistä yrittäjäystävällisin kaupunki 2020" jo aikaa sitten. Tässä päätöksessä oli mukana myös SDP ja Vihreät, jotka käytännössä itse asiassa jyräävät Helsingin valtuustossa, sillä näillä kahdella on yhdessä äänienemmistö ja päätösvalta kaupungissa, vaikka Kokoomus onkin suurin puolue.

"Helsinki yrittäjäystävällisin kaupunki 2020" teema ei kuitenkaan näy Helsingin toiminnassa. Konkreettisia tekoja ei näy asian edistämiseksi, vaikka puheissa onkin ollut asia esillä silloin tällöin. Yrittäjyyden tukeminen ei ole vaalien alla kuitenkaan kaikille puolueille ja päättäjille sopivaa, koska Suomessa on käytännössä aina ollut valtava joukko ihmisiä, joille yrittäjyys ja yritystoiminta ovat jotain pahaa. Kun katsoin tänään useita ehdokkaita ja heidän videoitaan läpi YLE:n vaalikoneelta, harva uskalsi siellä sanoa, että tukee yrittäjyyden edistämistä.

Tietysti olen itse yrittäjänä asiassa jonkun verran puolueellinen, mutta tosiasia on se, että yksikään yhteiskunta ei pyöri ilman, että joku tuo toimintaan rahaa. Jatkuvasti näen vihervasemmiston kommenteissa sen, että tuovathan julkisen puolen toimijatkin yhteiskuntaan rahaa, kun julkisen puolen työntekijät maksavat myös veroja. Vaikka tämä on sinänsä totta, tässä ajatusmallissa unohdetaan se tosiasia, että julkisen puolen palkat (ja verot) maksetaan verotuloista, eli ne ovat itse asiassa systeemin sisällä kiertävää rahaa. Se mikä ihmetyttää tässä ajatusmallissa on se, että näin ajattelevat ilmeisesti eivät ole koskaan miettineet, mistä se raha tulee systeemiin kiertääkseen siellä.

Kaikki raha yhteiskuntaan tulee yrityksistä. Myös se raha, jolla pyöritetään julkista toimintaa. Helsingissä tämän ymmärtäminen on vielä vajavaista. Tavoite saada Helsingistä yrittäjäystävällinen on siis itse asiassa taloudellisen kestävyyden asia kaupungille. Saamalla yritykset ja yrittäjät sitoutumaan Helsinkiin (tai mihin tahansa kuntaan tai kaupunkiin) on tulevaisuuden turvaamista. Yhteiskunnassa täytyy olla palveluita, jotka liittyvät hyvinvointiin, sivistykseen ja turvallisuuteen. Näitä palveluita täytyy rahoittaa niillä verotuloilla, jotka tulevat kaupungin kassaan ulkopuolisten tekemästä arvontuotosta, eli yrittäjien ja yritysten tekemästä rahasta.

Siksi otsikkoni on "Helsinki nousuun yrittäjyydellä". Ilman yritysten ja pienyrittäjien tuomaa rahaa kaupunki ei pyöri. On naurettavaa ajatella, että rahan siirtely systeemin sisällä toisi jotain lisäarvoa ja raha lisääntyisi kiertäessään. Siksi nyt kun kaupungin seuraavia päättäjiä valitaan, on ymmärrettävä, että tulevien päätöksentekijöiden tulee olla kykeneviä ja osaavia ymmärtämään liiketoiminnan ja talouden perusasiat. Monet kaupungin hankkeista ovat menneet valtavasti yli budjetin, kun niistä ovat päättäneet ja niitä ovat hoitaneet epäpätevät henkilöt. 

En tarkoita, että kaikki yrittäjät ovat sopivia päättäjiä. Suurin osa yrittäjistä ei ole edes kiinnostunut poliittisesta päätöksenteosta - ainakaan siihen osallistuvina. Haluan tuoda esiin sen, että mikäli Helsingin tällä hetkellä kohtuullisen hyvän taloudellisen tilanteen ja kehityksen halutaan jatkuvan, päättäjien pitää olla kykeneviä ymmärtämään yritystoiminnan ja yrittäjien merkitys kaupungin toimintojen ylläpitämiselle!

Eli yhteenvetona: mikäli Helsingin (ja kaikkien Suomen kuntien ja kaupunkien) halutaan pärjäävän jatkossa ja tarjoavan asukkailleen riittävät palvelut, on huolehdittava siitä, että tuleva politiikka on sellaista, että yritykset ja yrittäjät ovat valmiita sitoutumaan kaupunkiin ja antamaan oman panoksena (ja veronsa) kaupungin pyörittämiseen. Tämä on kaikille kuntavaaleissa äänestäville tärkeä asia, joka olisi huomioitava sen sijaan, että äänestää eniten (tyhjiä) lupauksia antavat päättäjiksi - varsinkin, jos heidän osaamisensa ei riitä asioiden järkevään hoitamiseen.

Helsingissä ja erittäin monissa kunnissa on tehty historiallisen paljon hankkeita, joissa epäpätevät päättäjät ja johtajat ovat aiheuttaneet sen, että verovarojamme on tuhlattu jopa turhuuksiin tai ainakin käytetty erilaisiin hankkeisiin paljon suunniteltua enemmän. Nuo rahat ovat kuitenkin meidän veronmaksajiemme rahoja, joilla pitää turvata kaupungin palvelut - ei tuhlata niitä hölmöilyyn!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat